Prezentacja produktów tradycyjnych i regionalnych – wizyty studyjne w Małopolsce.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
W dniu 31.05.2022 r., została zawarta umowa nr 22/2022 między Województwem Lubuskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego z siedzibą w Zielonej Górze a Powiatem Żagańskim jako „Partnerem KSOW” na realizację operacji: Prezentacja produktów tradycyjnych i regionalnych – wizyty studyjne w Małopolsce. Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2022 – 2023.
Celem operacji jest wzrost rozwoju przedsiębiorczości w zakresie wytwarzania produktów regionalnych lub tradycyjnych na obszarach wiejskich na terenie Powiatu Żagańskiego.
Efektem końcowym jest przeprowadzenie 1 wyjazdu studyjnego. Planowana liczba uczestników, którzy w wyniku realizacji operacji podniosą swój poziom wiedzy oraz nabędą informacje na temat działalności przedsiębiorstw produkujących towary i produkty regionalne w Małopolsce – 20 os.
Efektem długofalowym będzie wykorzystanie i zastosowanie zdobytej wiedzy i informacji na rzecz rozwoju przedsiębiorczości polegającej na produkcji żywności tradycyjnej lub produktu regionalnego na terenie obszarów wiejskich w Powiecie Żagańskim. Wykorzystanie dobrych praktyk w zakresie wytwarzania produktów regionalnych przyczyni się do utrzymywania wysokiej jakości produkowanego towaru, odpowiedniej promocji, która spowoduje wzrost sprzedaży i większej rozpoznawalności produktów regionalnych, produkowanych na terenie Powiatu Żagańskiego. W ramach realizacji operacji zostaną również nawiązane kontakty pomiędzy różnymi grupami biorącymi udział w niniejszej operacji, co może oddziaływać również na powstanie siatki współpracy we własnych środowiskach lokalnych. Wszystkie te działania skierowane na wzmocnienie znaczenia produktu regionalnego sprzyjają, rozwojowi przedsiębiorczości na obszarach wiejskich. W okresie długofalowym rozwój przedsiębiorczości w zakresie produktów tradycyjnych i regionalnych przyczyni się do powstawania na obszarach wiejskich również działalności pozarolniczych o zróżnicowanym charakterze co zapewni obszarom wiejskim nowe perspektywy rozwoju w sferach: gospodarczej i społecznej.
Zostań Parterem KSOW na www.ksow.pl
Więcej informacji na stronie Partnera.