|

Informacja o realizacji projektu partnerskiego KSOW 2/2023

Produkty lokalne szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowany dziedzictwem Województwa Dolnośląskiego

               

 „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

W dniu 29 marca 2023 r., została zawarta umowa nr 2/2023 między Województwem Lubuskim – Urzędem Marszałkowskim Województwa Lubuskiego z siedzibą w Zielonej Górze a Gminą Zwierzyn jako „Partnerem KSOW” na realizację operacji: Produkty lokalne szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowany dziedzictwem Województwa Dolnośląskiego. Operacja realizowana w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020 Plan operacyjny na lata 2022 – 2023.

W dniach 15-17 marca 2023 r. Gmina Zwierzyn zorganizowała we współpracy z Sekretariatem Regionalnym Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich wyjazd studyjny w województwie Dolnośląskim pod tytułem „Produkty lokalne szansą na rozwój przedsiębiorczości inspirowany dziedzictwem Województwa Dolnośląskiego”

Głównym celem przedsięwzięcia był rozwój przedsiębiorczości i wymiana doświadczeń produktów regionalnych producentów z wytwórcami w regionie województwa Dolnośląskiego mający na celu zwiększenie udziału przedsiębiorców we wdrażanie inicjatyw na rzecz rozwoju obszarów wiejskich.

W wyjeździe uczestniczyli lubuscy rolnicy, producenci rolni, producenci produktów ekologicznych, producenci produktów regionalnych i tradycyjnych, osoby związane z lubuskimi produktami regionalnymi i tradycyjnymi oraz działające na rzecz rolnictwa.

Celem wyjazdu był rozwójprzedsiębiorczości nakierowany na produkcję produktów tradycyjnych i regionalnych na obszarach wiejskich na terenie Gminy Zwierzyn. Wyjazd przyczynił się do wspierania innowacyjności oraz współpracy i rozwoju bazy wiedzy na obszarach wiejskich. Podczas wyjazdu studyjnego uczestnicy zapoznali się z dobrymi praktykami wykorzystania innowacyjnych rozwiązań w gospodarstwach. Nabytą wiedzę będą mogli wykorzystywać i przenieść na lokalny teren przyczyniając do podejmowania oryginalnych, innowacyjnych działań służącym warunkom, w których będzie mógł pojawiać się rozwój przedsiębiorczości, oraz produkcji dobrej jakości lokalnych produktów tradycyjnych i regionalnych.

Wizyta była okazją ukazania wpływu tradycyjnych i regionalnych produktów żywnościowych na rozwój i atrakcyjność obszarów wiejskich.

 

Zostań partnerem KSOW na www.ksow.pl