|

Tradycyjne Lubuskie- konkurs kulinarny rozstrzygnięty

I edycja konkursu „Tradycyjne Lubuskie” za nami!!!

Stało się. I edycja konkursu „Tradycyjne Lubuskie” za nami!! Nie daliśmy się pogodzie! Wzięliśmy dużo smaku, zmieszaliśmy z bogatym aromatem, do tego szczypta tradycji, a wszystko okraszone gorącą atmosferą. Powstały cudowne dania i rewelacyjne produkty. A to wszystko dzięki wspaniałym ludziom, naszym lubuskim producentom, przyjaciołom dobrego jedzenia i niepowtarzalnych produktów.

Poniżej lista laureatów konkursu we wszystkich kategoriach. Gratulujemy bardzo serdecznie!!! Smacznie zapraszamy do kolejnych edycji konkursu.

 

Kategoria: potrawa/ danie obiadowe

I Szynka z dzika pieczona w sosie własnym - Danuta Cieśla

II Gęś faszerowana wątróbką, kaszą i ziołami , podawana z kluseczkami i kapustą zasmażaną - Gospodarstwo Malinówka

III Bóbr pieczony z pieczonym ziemniakiem pod serem zamkowym, serwowany z kiszonkami, pikantnym gąszczem jabłkowym i żurawiną - Fundacja Lubuska Spiżarnia

Wyróżnienie – Zrazy z jelenia ze słoniną z dzika na gęsim smalcu – Gościniec u Deców

 

Kategoria: Produkty i przetwory wegetariańskie

I Smalec z fasoli - Gospodarstwo Malinówka

II Ocet jabłkowo-miodowy – Pasieka Wędrowna „DEBORA”, Jan Wróblewski

III Dynia w zalewie słodkowinnej - Magdalena Mazurkiewicz

Wyróżnienie - Lubuska szarlotka wegańska - Anters Piekarnia – Cukiernia, Arkadiusz Antczak

 

Kategoria: Produkty i przetwory pochodzenia zwierzęcego

I Miód pszczeli wielokwiatowy z pożytkiem dominującym mniszek lekarski – Gospodarstwo Pszczelarskie „Dutkowiak”

II Miód wrzosowy „Żagański” – Gospodarstwo Pasieczne, Przemysław Urban

III Kiełbasa orzechowa z dzika z kolendrą – Stowarzyszenie Lubuskie Smaki Natury, Zbigniew Dec

Wyróżnienie - Lody Śmietankowe – QZKO, Kamila i Marcin Wojnowscy

 

Kategoria: Napoje regionalne

I Zakwas z buraków – Gospodarstwo rolne Marek Szron

II Nalewka z aronii - Magdalena Mazurkiewicz

III Piwo Wschowskie Ciemne – Browar Edi, Maria i Edward Wilk

Wyróżnienie - Nalewka chabrowa - Alicja Karlik

 

Kategoria: Inne produkty regionalne

I Miodowa musztarda z dyni– Pasieka Wędrowna „DEBORA”, Jan Wróblewski

II Naturalny Lubuski Olej Rzepakowy – Gospodarstwo rolne Piotr Marciniak

III Chleb ziemniaczany z Jabłonowa - Anters Piekarnia – Cukiernia, Arkadiusz Antczak