|

Informacja o realizacji projektu partnerskiego 18/2020

"Młodzi Producenci Rolni"- w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.

               

 „Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”. Instytucja Zarządzająca PROW 2014-2020 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach II Schematu Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.

W dniu 01.07.2020 r. została zawarta umowa nr 18/2020 między Samorządem Województwa Lubuskiego a Partnerem KSOW Związkiem Młodzieży Wiejskiej. Umowa dotyczy realizacji operacji pt. "Młodzi Ppoducenci Rolni". Operacja Współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej „Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014 – 2020”

Celem operacji pt.: ,,Młodzi Producenci Rolni” jest zorganizowanie konferencji promującą szeroką współpracę młodych producentów rolnych oraz osób związanych zawodowo lub zamieszkujących tereny wiejskie województwa lubuskiego, Olimpiada zaś jest dodatkową formą nauki przez zabawą. Celami Olimpiady Młodych Producentów Rolnych są: rozwijanie twórczych zainteresowań wśród młodych producentów rolnych, rozbudzanie ambicji dalszego doskonalenia zawodowego, wymiana doświadczeń i przekazywanie dobrych praktyk w tym w zakresie bezpieczeństwa pracy, popularyzacja osiągnięć w rolnictwie i nowych metod rozwoju.

Efektem operacji jest zorganizowanie konferencji oraz olimpiady i przeszkolenie 50 osób na temat „Europejskiego partnerstwa innowacyjnego na rzecz wydajnego i  zrównoważonego rolnictwa (EIP-AGRI)” oraz podstaw prawnych, dokumentów strategicznych Unii Europejskiej związanych z rozwojem zielonej energii.

Młodzi producenci wzbogacają swoje umiejętności zawodowe, a jednocześnie  pogłębiają wiedzę i doświadczenie, przyczyniając się do systematycznego zrównoważonego rozwoju obszarów wiejskich.

50 osób biorących udział w wybranej operacji poszerzy swoją wiedzę, którą będą mogli wykorzystać do zrównoważonego rozwoju wsi w województwie lubuskim, jak i na własne potrzeby związane z rozwojem osobistym i kształtowaniem swojej przyszłości.

Uczestnicy wzbogacą informacje na temat kodeksu dobrych praktyk związanych z grupami producenckimi oraz poznają metody certyfikowania żywności zgodnie z Unijnymi wymogami.

Uczestnicy będą mieli możliwość wymienić się doświadczeniami z osobami prowadzącymi gospodarstwa rolne oraz poszerzyć wiedzę o produkcji i certyfikowaniu żywności.